Marokkaanse stranden

De meer dan 1000km lange kustlijn van Tanger tot voorbij Agadir is nog nauwelijks ontwikkeld, maar heeft veel te bieden. Hier liggen aan zee historische kustplaatsjes die nog dateren uit de 15e en 16e eeuw en door de Portugezen en Spanjaarden gebouwd zijn. De visserij is nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten en de havens zijn levendig en vol activiteiten. Dit is de plek waar verse vis geserveerd wordt en waar de sardines vanaf de boot direct via de grill op je bord belanden.

Als je van Casablanca naar het zuiden rijdt dan kom je na 200km bij Oualidia, een rustig badplaatsje met uitgestrekte, stille stranden. Voor de kust liggen eilandjes die de golven breken waardoor een lagune is ontstaan met rustig zwemwater, waar in het voor- en het najaar trekvogels graag neerstrijken. Het kleine badplaatsje staat bekend om zijn heerlijke oesters en zijn bijzondere boetiekhotels. La Sultana beschikt over een privé strand en een heerlijk 40m lang buitenbad. Er zijn slechts 11 kamers en suites, voorzien van openhaard en een privé terras met jacuzzi. Voor een bijzondere ervaring kun je terecht in de Treehouse (45m2), een luxe boomhut met uitzicht op de lagune. Onlangs heeft Azalai,  bekend vanwege hun unieke desertlodges aan de kust een fraai strandhotelletje geopend.
De Azalai Beach Cottage biedt naast negen mooie hotelkamers ook een villa aan zee.

Op zo’n 180km ten zuiden van Oualidia ligt het charmant kustplaatsje Essaouira, met een pittoreske vissershaven en een ommuurde historische binnenstad. Het was in de jaren 70 geliefd onder de hippies en staat bekend als ontmoetingsplek voor (kite)surfers. De geheel ommuurde vestingstad ligt aan een uitgestrekte baai met wandel-en fiets promenade. Binnen de stadsmuren ligt L’Heure Bleue, een sfeervolle riad met een zwembad op het dak. In de heuvels buiten de stad ligt in alle rust Le Jardin des Douars met mooie hotelkamers en drie villa’s met ieder vier slaapkamers en een privé zwembad.
In de omgeving van Essaouira zijn veel sportactiviteiten mogelijk zoals fietsen, wandelen, surfen en er is een mooie golfbaan. Omdat Marrakech op slechts 2 uur rijden ligt is een combinatie makkelijk te maken.

Sfeervolle kleinschalige hotels zijn moeilijk te vinden in Agadir, de grootste badplaats van het land. Maar Riad Villa Blanche is een uitzondering, het charmantste hotel van de streek heeft een rustige ligging vlakbij zee. Het is gebouwd als een klassieke riad, met een centraal gelegen patio, ornamenten en verlichting in Marokkaanse stijl. Villa Blanche wordt geprezen om zijn hoge mate van comfort, de gezellige bar, zijn voortreffelijke restaurant en de uitstekende service. Surfers verblijven graag in Taghazout, iets ten noorden van Agadir, waar de golven hoger zijn. Hotel Paradis Plage, direct gelegen aan een lang zandstrand, is geschikt voor surfers en yogaliefhebbers.

 

Laat u inspireren: