Spitsbergen per boot

Een expeditiecruise naar de eilandengroep Spitsbergen staat garant voor een spectaculaire natuurbeleving. De archipel ligt in de Noordelijke IJszee, halverwege het Noorse vasteland en de geografische Noordpool. Hier vind je een ongerepte poolwildernis, en een unieke fauna in een ruig maar fragiel landschap. De Arctische stilte creëert een zen-achtige sfeer en je ervaart er een rust die vrijwel nergens anders te vinden is. Majestueuze bergen, knalblauwe ijsbergen, oneindige gletsjers en een rijk dierenleven domineren hier het landschap.

In het verleden waren zowel de walvisvangst als de jacht belangrijke activiteiten op de eilandengroep, maar vandaag de dag wordt er vooral veel waarde gehecht aan duurzaamheid.  Bijna 2/3 van de archipel is beschermd en bestaat uit drie natuurreservaten, zes nationale parken, 15 vogelreservaten en één geotopisch beschermd gebied. Het wegennet bedraagt 46 kilometer en Off-road rijden is streng verboden. De meeste lokale bewoners gebruiken sneeuwscooters in de winter en boten in de zomer.

Naast een paar duizend ijsberen zijn deze eilanden ook het thuis van bijna 3.000 inwoners, waarvan er ruim 2.000 in de hoofdstad Longyearbyen wonen. Deze kleine, kleurrijke gemeenschap was ooit een typisch mijnwerkersdorpje. Het is niet ongebruikelijk om moeders met een geweer op de rug een kinderwagen te zien duwen. Iedereen die hier woont heeft respect voor de majestueuze natuur en voelt zich gast in het rijk van de ijsbeer. Langs de kust zie je grote kolonies zeerobben en in de zee zwemmen walvissen voorbij. Veel bijzondere vogels komen naar Spitsbergen om te nestelen en op sommige broedplaatsen komen duizenden vogels samen.

De beste tijd voor een bezoek : juni t/m augustus.
Er zijn expedities mogelijk van 7 dagen of 12 dagen, daarnaast is het ook mogelijk om vier verschillende eilanden te bezoeken.
Klik hier voor onze vier eilanden expeditie: Spitsbergen, Jan Mayen, Groenland & IJsland. Op verzoek sturen we graag nadere informatie toe

 

 

Laat u inspireren: