Zweden : Chill out in het ijshotel

In het Zweedse Lapland, op 200 km ten noorden van de poolcirkel en 12 km van Kiruna Airport, ligt het dorpje Jukkasjárvi aan de rivier de Torne. Van het kristalheldere water uit deze rivier wordt ieder jaar opnieuw het grootste en meest unieke ijshotel ter wereld gebouwd. Wat ooit begon met een iglo is uitgegroeid tot het Icehotel, dat vanaf midden november verrijst op de ijsvlakten en in het voorjaar langzaam verdwijnt.
Uit het geleende water van de Torne creërt een team van zorgvuldig geselecteerde ijskunstenaars elk jaar een nieuw hotel, met nieuwe kamers en nieuwe suites. Ondanks het feit dat het hotel uit ijs en sneeuw is opgetrokken, biedt het alle luxe en comfort van een gewoon hotel. Er zijn verschillende hotelkamers, luxesuites en chalets. Verder is er onder meer een sauna, een ijsbioscoop, een ijsbar en ijsrestaurant en een ‘warm’ restaurant. Tevens bestaat de mogelijkheid te trouwen in de ijskapel. Daarnaast is er jaarlijks een tentoonstelling van prachtige ijssculpturen en ijskunst, steeds met een apart thema.
Het Icehotel is door touroperators uitgeroepen tot ‘Best experience in Sweden’. Het biedt unieke activiteiten, zoals excursies met een sneeuwmobiel – onder andere om nader kennis te maken met de Saami, de originele bevolking van Lapland –  een elandsafari of een tocht met hondenslee. Ook bestaat de mogelijkheid zelf een ijssculptuur te maken. Het zien van het noorderlicht is een ervaring op zich. Het is een uniek verschijnsel, dat vrijwel elke winternacht is waar te nemen bij een heldere lucht.

 

Laat u inspireren: