IJsland : vulkanen & gletsjers

Volgens Boeddha bestaat de fysieke wereld uit vier basiselementen : water, aarde, vuur en lucht. Nergens in Europa vind je ze met zoveel krachten gebundeld als aan de rand van de noordpool. Smeulende vulkanen, watervallen, borrelende warme bronnen en spuitende geisers. Dan spreken we nog niet over de bijzondere fenomenen van het noorderlicht en de middernachtzon. IJsland heeft het allemaal! Er is keuze uit bijzondere activiteiten: wandelen over de grootste gletsjers van Europa, duiken tussen de aardplateaus, tochten met IJslandse pony’s, walvissen spotten of op bezoek bij een kolonie papegaaiduikers.
Na afloop is er altijd wel een warmwaterbron of zwembad in de buurt waar je kunt ontspannen. Al deze natuurwonderen liggen op slechts drie uur vliegafstand.

De hoofdstad Reykjavík telt slechts 130.000 inwoners maar heeft een dorps karakter. vanuit de haven bieden boten walvissafari’s aan. De hete magma zit zo dicht bij het grondoppervlakte dat het gebruikt kan worden voor de verwarming van gebouwen en natuurlijke baden, waarvan de Blue Lagoon de bekendste is. Het ligt op 40 minuten van Reykjavík en is de populairste attractie van het land. In een sprookjesachtige omgeving zwemmen in een verwarmd binnenmeer 39°C, omgeven door zwarte lavarotsen met stoombaden en douches is een unieke ervaring. Sinds kort kun je er overnachten in een wel heel bijzonder Spa Hotel :  The Retreat.

OP 45 minuten rijden van de hoofdstad ligt hotel Glymur, met de onvoorstelbaar mooie  uitzichten over het fjord en eigen warmwaterbaden. In de maanden oct t/m maart belt de receptie je ’s nachts wakker als het noorderlicht te zien is. In het zuidwesten van IJsland ligt het ION Luxury Adventure Hotel in een indrukwekkend oer-landschap van kale bergen en uitgestrekte lavavelden. De Eco lodge is gemaakt uit gerecyclede materialen en wordt geothermisch verwarmd. Het ligt aan de rand van Þingvellir National Park (UNESCO). Voor de verwende reiziger ligt er aan de noordkust Deplar Farm , een voormalige schapenfarm die verbouwd is tot een luxe lodge met slechts 13 kamers en een ongekend groot scala aan bijzondere activiteiten.

In IJsland draait alles om de activiteiten en er is heel veel keuze. Tochten per IJslandse pony’s voor beginners en gevorderden, vliegvissen, raften, snorkelen of wandelen over de gletsjers.  Het is ook mogelijk om IJsland te combineren met de Oostkust van Amerika of Canada. Met Icelandair kun je een gratis stop-over in Reykjavik maken van maximaal een week en daarna bijvoorbeeld doorvliegen naar New York.

 

Laat u inspireren: